Over het NRC Lezersfonds.

Op deze pagina wordt een aantal initiatieven die het Lezersfonds steunt nader toegelicht

Digitale droom verwezenlijken

 

Ieder kind verdient een laptop

In 2024 diende de stichting Digidromen met succes een projectaanvraag in bij het NRC Lezersfonds om kinderen in armoede te helpen de digitale kloof te overbruggen. Minimaal 5% van de kinderen in Nederland leeft in armoede, wat hun toegang tot digitale leermiddelen belemmert. Dat zijn 1 à 2 kinderen per klas. Digidromen wil met dit project 108 kinderen in Tilburg en Waalwijk voorzien van refurbished laptops, inclusief software en technische ondersteuning. Voor de uitvoering van dit project was extra financiële steun noodzakelijk, zodat alle kinderen dezelfde kansen krijgen om zich te ontwikkelen. En wie wil dat nou niet?

Digidromen, opgericht in december 2023, heeft als doel kinderen die in armoede opgroeien een laptop te bieden, zodat het verschil met kinderen uit welvarendere gezinnen kleiner wordt. De stichting stelt laptops beschikbaar aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Deze laptops worden gebruikt voor schoolopdrachten en digitale lessen, zowel op de basisschool als de middelbare school. Naast ondersteuning in het onderwijs biedt Digidromen kinderen de kans om digitale vaardigheden te ontwikkelen, zoals online bankieren, Google Translate gebruiken en solliciteren naar hun eerste baan. Dit bevordert hun zelfstandigheid en helpt hen beter voorbereid te zijn op de digitale toekomst. Digidromen werkt nauw samen met lokale maatschappelijke organisaties, zoals Stichting Leergeld en de Voedselbank en heeft contact met gemeentes om de juiste gezinnen te selecteren en laptops op een verantwoorde manier uit te geven.

Digidromen: Een kans voor kinderen in armoede
Karin van der Leest is directeur van Digidromen: “Ik heb altijd een maatschappelijk hart gehad. Na mijn werk in de bankwereld zocht ik iets waarmee ik echt verschil kon maken. Bij Digidromen kan ik bijdragen aan een betere toekomst voor kinderen die in armoede opgroeien. Dat vind ik ontzettend waardevol.”

***Elke laptop die we kunnen geven, biedt kinderen de kans om hun leven te verbeteren en dromen te verwezenlijken***

Karin benadrukt het belang van het aanbieden van een laptop aan kinderen: “Een laptop is meer dan alleen een hulpmiddel voor huiswerk. Het vergroot hun kansen op een opleiding en een betere baan in het leven. Bovendien verkleint het de kans op sociaal isolement omdat kinderen met vrienden en familie kunnen communiceren, zelfs als ze niet fysiek samen kunnen zijn. Kinderen die een laptop krijgen, hebben een grotere kans om hun opleiding af te maken en presteren beter op school. Dit helpt hen zelfvertrouwen op te bouwen. Daarnaast verlaagt het de stress in gezinnen omdat ouders zich minder zorgen maken over de kosten van schoolmaterialen, wat ook een positief effect heeft op hun gezondheid en welzijn.”

Over uitdagingen en zoektochten
Karin vertelt over de uitdaging waarmee ze te maken heeft: “Een groot probleem is de taalbarrière. Veel ouders en kinderen hebben moeite met lezen en schrijven, waardoor ze de handleidingen bij de laptops vaak niet kunnen begrijpen. We proberen dit te verhelpen door de handleiding te digitaliseren en in meerdere talen beschikbaar te stellen. Maar dat brengt zijn eigen moeilijkheden met zich mee, zoals het constant aanpassen van de inhoud door veranderingen in software.”

Digidromen zoekt actief naar manieren om genoeg laptops te krijgen. Karin legt uit: “Het bedrijfsleven heeft vaak al een bestemming voor oude laptops en daarom zijn we hard aan het werk om bedrijven te informeren over onze missie om hen te overtuigen laptops beschikbaar te stellen. Onze ambitie is om in 2035 een landelijke speler te zijn. Digidromen is inmiddels actief in meerdere regio’s en heeft al meer dan 200 laptops uitgedeeld. Elke laptop die we kunnen geven, biedt kinderen de kans om zich beter te ontwikkelen en dromen te verwezenlijken. Dat is het mooiste wat er is.”

Tekst en fotografie: Cai Vosbeek (2025)
 

Tot rust komen, dankzij een dak boven je hoofd

Nederland is een welvarend land met goede sociale voorzieningen. Toch profiteert hier niet iedereen van. Cijfers van het CBS laten over 2023 een stijging zien naar 306.000 daklozen. Deze stijging komt niet onverwacht: al langere tijd zijn er signalen van toenemende druk op de maatschappelijke opvang. Het probleem is waarschijnlijk nog groter omdat veel daklozen niet in beeld zijn.   

Wonen is een basisrecht; het is de hoeksteen van menselijke waardigheid en stabiliteit. De harde werkelijkheid is echter dat het aantal beschikbare, betaalbare woningen achterblijft bij de vraag. Hierdoor hapert de doorstroom van daklozen naar een stabiele thuissituatie. Mensen worden gedwongen in onzekere situaties te leven, soms zelfs op straat. Het tekort aan huisvesting raakt vooral kwetsbare groepen zoals mensen met een verstandelijke beperking, met schulden, zonder sociaal netwerk en mensen die de snelheid en complexiteit van de samenleving niet kunnen bijbenen. Ze kunnen problemen hebben op het gebied van gezondheid, werkloosheid, verslaving of een combinatie van deze factoren. Voor velen van hen is het begin van hun neerwaartse spiraal het moment waarop ze niet langer op eigen kracht uit de situatie kunnen komen. NRC Lezersfonds trekt zich deze problemen aan en probeert samen met stichtingen, particuliere initiatieven en hulporganisaties iets te betekenen voor deze mensen. Uit betrokkenheid en compassie voor diegenen die het minder goed hebben; het kan ons namelijk allemaal overkomen.   

Kracht en mogelijkheden 

Een van de hulpverleningsorganisaties die met succes aanklopte bij het lezersfonds is SMO regio Helmond. Zij bieden met veel enthousiasme en positiviteit, ondersteuning aan mensen die het leven (even) niet op de rit hebben. Kitty de Laat is directeur-bestuurder van SMO Helmond: “Wij hebben twee grote panden waar in totaal tussen de 100 en 120 mensen wonen. Verder geven we mensen begeleiding thuis, verzorgen dagbesteding en we runnen een supermarkt voor klanten met een smalle beurs die tegen een lager tarief boodschappen kunnen doen. Onze gasten zijn veelal mensen die niet in het fijnste wiegje geboren zijn, die pech hebben gehad en dingen hebben meegemaakt waardoor ze de balans zijn kwijtgeraakt. Zij komen bij ons omdat ze de regie terug willen, het leven weer willen oppakken en zelfstandig verder willen gaan. Daarbij benadrukken wij de kracht en mogelijkheden van bewoners in plaats van inzoomen op problemen.” 

Al die extra’s die van een huis een thuis maken, hebben we door donaties kunnen realiseren

Al die extra’s die van een huis een thuis maken, hebben we door donaties kunnen realiseren

“SMO is een stichting, we krijgen subsidie maar zijn geen overheidsorganisatie. Voor de verbouwing hebben we een aantal fondsen aangeschreven en een mooi bedrag binnen gekregen”, vertelt Kitty. “Daarvan hebben we Huize d’n Herd verbouwd en de tuin ingericht. Bewoners hebben tijdelijk ergens anders gewoond en komen binnenkort terug. In het nieuwe huis is plaats voor 73 bewoners en 10 plekken waar mensen voor een nacht kunnen verblijven. Bijvoorbeeld in geval van crisis. Hoe het geworden is? In één woord: f-a-n-t-a-s-t-i-s-c-h. Het is een enorme vooruitgang. Voorheen hadden de bewoners kleine kamertjes en deelden met vijf personen een douche en toilet op de gang. Nu zijn de kamers groter en heeft iedere bewoner een eigen douche, toilet en keukentje. We hebben ook een grote centrale keuken waar bewoners mee kunnen koken. De ontmoetingsruimte is gezellig ingericht en ook de tuin is prachtig. Alles bij elkaar gaat dit het verschil maken. We zien mensen tot rust komen, ook in hun hoofd. Hierdoor ontstaat er ruimte en krijgen bewoners weer perspectief. Het liefst bieden we natuurlijk iedereen een huis met een eigen sleutel, maar dit voelt al veel meer als een thuis dan wat ze eerder hadden. Ze kunnen mensen uitnodigen en bij elkaar op bezoek komen. Al die extra’s die van een huis een thuis maken, hebben we door donaties kunnen realiseren. Het is als het toefje slagroom dat de taart compleet maakt.” 

Tekst: Cai Vosbeek (2024)

 Op deze pagina staan enkele initiatieven die geld ontvingen van het Lezersfonds uitgelicht in een artikel.